Ervaringen

Je kunt je eigen leer tempo bepalen. Dat heb ik als zeer prettig ervaren. Ik heb een geweldige tijd gehad tijdens mijn stage bij WelkomOpWeg.

Maaike Selten

Mij viel op dat je zelf als stagiaire inbreng kon hebben en je mening mocht geven tijdens vergaderingen. Er werd hier goed naar geluisterd en wat mee gedaan.

Wendy Goossens-van den Buijs

Wat ik zelf nog een van de mooiste dingen vind aan het werken bij WelkomOpWeg is dat deze mensen die niks maar dan ook echt NIKS hebben, nog uitgebreid voor je willen koken, ze willen dat je langskomt en wat komt eten, drinken of kletsen.

Jordi Janssen

Jordi Janssen
Ik zal beginnen met mij even kort voor te stellen, mijn naam is Jordi ik ben 22 jaar en heb in het derde jaar van mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening stage gelopen bij stichting WelkomOpWeg.

Er werd mij de vraag gesteld een stukje te typen hoe ik de stageperiode vond destijds in een half a4’tje, mijn eerste reactie was dat ik zo een a4’tje vol kan typen. Werken bij stichting WelkomOpWeg heb ik altijd als heel prettig ervaren, WelkomOpWeg gaf mij aan het begin de tijd om zelf op zoek te gaan naar informatie, op onderzoek uit te gaan en mee te mogen kijken met collega’s. Waarna ik na enige tijd mijn ‘eigen caseload’ kreeg en steeds zelfstandiger aan het werk kon. WelkomOpWeg bood mij de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om als toekomstig maatschappelijk werker zelfstandig een caseload te draaien en in gesprek te gaan met organisaties en ketenpartners. Ik heb mogen ervaren hoe het is om zelf afspraken te plannen met de doelgroep, dossiers bij te houden, team overleggen bij te wonen en ga zo maar door. Bij WelkomOpWeg kun je er zeker van zijn dat je in een warm team aansluit, waarbij Tabitha en Tamara de kar trekken en waarbij ik te allen tijde 100% het gevoel heb gehad dat ze achter mij stonden en bereikbaar waren voor en na werktijd om over lastige ervaringen te praten die tijdens het werk ontstonden.

Het werk dat ik bij WelkomOpWeg heb gedaan was leuk, maar ook de doelgroep was leuk om mee te werken. Beetje tegenstrijdig, want je raakt tijdens je werk in gesprek met mensen die alles hebben moeten achterlaten in eigen land, van dierbare spullen, auto’s, huis tot zelfs familie of iemand van het eigen gezin. De verhalen die ik heb gehoord zijn heftig en voor velen van ons onvoorstelbaar. Deze mensen verblijven ook nog vaak een lange tijd in een AZC waar het ook geen pretje is en dan worden ze binnen een gemeente geplaatst en dan ben JIJ daar. Jij bent nu hun aanspreekpunt, deze mensen hebben vaak helemaal niets meer en het is jou werk om alle voorzieningen en dergelijke op te starten en daarnaast met deze mensen in gesprek te gaan mocht er psychosociale hulp nodig zijn. Klinkt als een hele uitdaging! Dat is het ook, en dat zocht ik ook. Wat ik zelf nog een van de mooiste dingen vind aan het werken bij WelkomOpWeg is dat deze mensen die niks maar dan ook echt NIKS hebben, nog uitgebreid voor je willen koken, ze willen dat je langskomt en wat komt eten, drinken of kletsen. Ik zie nu nog af en toe oud cliënten en ik mag nog altijd op bezoek komen. De dankbaarheid die je ontvangt is een bonus die je niet snel zult vergeten! Ik heb het geluk gehad om mee te mogen maken dat de eerste persoon die ik begeleidde uiteindelijk zo goed zijn best gedaan heeft, zo hard gewerkt heeft dat hij tot op de dag van vandaag werkzaam is bij WelkomOpWeg en dus aan de andere kant van de tafel zit als waar hij begon.

Kortom voor een stageplek met veel uitdaging (zoveel je zelf wilt), een leuke en dankbare doelgroep, veel zelfstandigheid maar ook goede samenwerking met een warm en hecht team onder leiding van twee geweldige mensen met hart voor de zaak, moet je echt bij WelkomOpWeg zijn!


Wendy Goossens-van den Buijs
Tijdens mijn derde jaar heb ik stage gelopen bij de stichting. Ik heb veel mogen leren tijdens deze stage. Je werd al redelijk snel zelfstandig gelaten, wat ik erg prettig vond.
Waar nodig kon je altijd bellen als er vragen waren of je vast liep. Verder viel mij op dat je zelf als stagiaire inbreng kon hebben en je mening mocht geven tijdens vergaderingen.
Er werd hier goed naar geluisterd en wat mee gedaan. Wij hadden ook supervisie als team.
Hierin kon je situaties bespreken die je mee had gemaakt en zo samen kijken wat er beter kon en wat er goed ging. De samenwerking met het gehele team was/ben ik er over te spreken. De opdrachten die ik vanuit school kreeg waren goed toe te passen op stage.
Al bij al heb ik een erg leuke stage jaar gehad en erg veel geleerd over mezelf en het werkveld.

Maaike Selten
Stichting WelkomOpWeg is een organisatie waar je jezelf kan zijn. Tijdens mij stage heb ik veel geleerd, maar was het ook een uitdaging om mijzelf te ontwikkelen. Het is een stage waar je de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen en dat wordt ook van je verwacht. WelkomOpWeg vindt verantwoordelijkheid een belangrijk punt. Je kunt je eigen leer tempo bepalen. Dat heb ik als zeer prettig ervaren. Ik heb een geweldige tijd gehad tijdens mijn stage bij WelkomOpWeg. Het is leuk om met mede stagiaires samen te werken. De stichting heeft intern een informele sfeer, maar je professie wordt ook op de proef gesteld. Je leert omgaan met waarden en normen van andere culturen. Daar wordt ook tijd voor gemaakt om dat te bespreken.

De doelgroep is ook een aanrader om mee te werken. Asielmigranten nemen hun eigen cultuur mee, waar je van kan leren. Over het algemeen zijn zij dankbaar voor het werk dat je levert. Ik heb geleerd om mijn eigen visie te creëren, maar ook om te gaan met tegenstrijdigheden. Cliënten hebben eigen verhalen en dingen die zij hebben meegemaakt. Daar heb ik van geleerd, maar heb ook geleerd om cliënten daarbij te ondersteunen. Al met al is stichting WelkomOpWeg zeker een aanrader om stage te lopen. Het is een stage waar je je kunt ontwikkelen en je visie kan ontdekken. Je leert samen te kijken naar verbeteringen en leert samenwerken met verschillende organisaties.

Rohid Sewraj
Stichting WelkomOpWeg zet zichzelf sterk op de kaart door haar deskundigheid, professionaliteit en de korte lijnen die zowel onderling als met andere instanties bestaan. Dit creëert op de werkvloer een erg fijne sfeer. Je kunt en mag jezelf zijn en je kwaliteiten ontdekken. Hierdoor is op maat ontworpen begeleiding voor zowel cliënten als stagiaires mogelijk. Zo begeleidt de stichting op 2 manieren mensen op weg!
Ik heb mijn stageperiode bij de stichting als prettig en openbarend ervaren, omdat ik mede door de begeleiding mezelf heb leren kennen als persoon en professional. Door praktijkervaring op te doen heb ik alle vereiste competenties kunnen ontwikkelen vanuit mijn HBO opleiding MWD.
De praktijkbegeleiding zet zich oprecht sterk voor je in en speelt in op je behoeften als aankomend professional. In gesprek met de praktijkbegeleiding is zo de mogelijkheid om met verschillende collega’s mee te lopen om te zien hoe verschillende kwaliteiten tot uiting komen in het werkveld.
Door stichting WelkomOpWeg heb ik geleerd waar mijn eigen krachten liggen en hoe ik deze zo sterk mogelijk kan inzetten in verschillende werksituaties. Ik raad deze praktijkplek dan ook aan voor studenten die affiniteit hebben met de doelgroep en zichzelf willen leren profileren als professional in het sociale werkveld. Ik heb uiteindelijk maar één ding te zeggen aan Stichting WelkomOpWeg: BEDANKT!

Stefanie van den Berg
Mijn stage bij stichting WelkomOpWeg heb ik ervaren als een hele leerzame, intensieve en ook leuke periode. Het mooie aan stage lopen bij de stichting vond ik dat er, naast aandacht voor professionele ontwikkeling, ook aandacht voor persoonlijke ontwikkeling was. In een jaar tijd heb ik een verandering doorgemaakt waar ik nu als afgestudeerd maatschappelijk werker nog steeds veel profijt van heb.

Het fijne aan stagelopen bij een relatief kleine stichting vond ik dat er veel ruimte is voor eigen ideeën en initiatieven. Ook was de stagebegeleiding vrijwel altijd bereikbaar voor vragen of om even te sparren.

Het leukste tijdens mijn stage vond ik het werken met nieuwkomers (asielmigranten). Wat ik zo goed vond aan de stichting is dat het heel erg gericht was op eigen verantwoordelijkheid en de kracht die mensen al bezitten. Ik heb daar veel van geleerd; ik ben de doelgroep minder gaan zien als hulpeloze mensen die niets snappen van de Nederlandse samenleving en dus hulp nodig hebben. Ik ben de nieuwkomers meer gaan zien als mensen die een keuze gemaakt hebben waar veel kracht voor nodig is en die deze kracht kunnen inzetten om zelf oplossingen te bedenken.

Door mijn stage heb ik veel werkervaring op kunnen doen met asielmigranten. Hierdoor ben ik er achter gekomen dat ik veel passie heb voor het werken met deze doelgroep. Ook heeft de werkervaring er mede voor gezorgd dat ik al voor mijn afstuderen een leuke baan had met dezelfde doelgroep.

Alexandra Lodder
In het tweede jaar van mijn studie (deeltijd Maatschappelijk Werk en Dienstverlening) ben ik begonnen met mijn stage bij Stichting WelkomopWeg. Vanaf het eerste moment voelde dit voor mij als een warm bad. Ik kwam meteen terecht in een hecht team, waar men respect heeft voor iedereen zijn ‘eigenheid’ en visie. Hierdoor is de sfeer naar elkaar toe erg open. Dit heeft er voor gezorgd dat ik alle ruimte heb gekregen om mijzelf te ontwikkelen op een manier die bij mij past. De begeleiding heeft eigenlijk altijd dezelfde structuur, eerst ga je vooral meekijken en zaken uitwerken. Vervolgens ga je de gesprekken zelf doen met begeleiding ernaast. Wanneer je dit onder de knie hebt mag je als het ware uitvliegen en zelf de gesprekken gaan doen. Je merkt wanneer je dit alleen gaan doen je echt je eigen weg hierin gaat vinden en gaat experimenteren met verschillende gesprekstechnieken.

Naast het begeleiden van statushouders heb ik ook schuldhulpverlening gedaan. Hierin doe je het voortraject waarbij je een dossier gaat aanleggen door middel van de gesprekken die je voert, een budgetplan maakt en vervolgens een plan van aanpak opstelt. Het leuke aan schuldhulpverlening is dat je alle lagen van de bevolking ziet, hoogopgeleid, mensen met een uitkering, psychische problematiek, het komt allemaal voorbij. Dit maakt elke aanmelding anders en vereist ook dat je kan schakelen in je manier van benadering. Wat de eerste keer werkte hoeft een tweede keer niet te werken.

Waarom raad ik je aan om stage te gaan doen bij WelkomopWeg? Als je houdt van zelfstandigheid, zelf je tijd inplannen, uiteindelijk alleen op pad gaan, out of the box denken en oplossingsgericht te werk gaat, dan sluit deze stage perfect aan. Kun je dit nog niet maar wil je dit wel leren? Ook dan sluit deze stage aan door de begeleiding die je hierin krijgt.